Voor elke specialiteit wordt de samenstelling aan actieve bestanddelen gegeven; de Nederlandstalige versie van de Algemene Internationale Benaming (International Non-Proprietary Name of INN, Dénomination Commune Internationale of DCI) van de Wereldgezondheidsorganisatie wordt gebruikt wanneer deze beschikbaar is. Een geneesmiddelenmolecule kan beschikbaar zijn als zout, ester of ander derivaat. Wanneer de vermelde sterkte van het geneesmiddel slaat op de volledige molecule (bv. zout of ester), volgt dit bijgevoegde deel na een komma, bv. “morfine, sulfaat”. Wanneer de vermelde sterkte van het geneesmiddel berekend is op de actieve component van de molecule alleen, wordt in het Repertorium het bijgevoegde deel tussen haakjes getoond, bv. “naloxon (hydrochloride)”. Met de hydratie van moleculen wordt geen rekening gehouden.
Buccaal (bucc.), oromucosaal (oromuc.) en gingivaal (gingiv.) zijn toedieningsvormen via de mondholte: bij buccale toediening wordt een systemisch effect beoogd door toediening in de buccale holte tussen tandvlees en wang, terwijl bij oromucosaal een lokaal of systemisch effect beoogd wordt door toediening ter hoogte van het mondslijmvlies. De term oromucosaal wordt slechts gebruikt indien meer specifieke termen (zoals bv. sublinguaal, gingivaal, buccaal, …) niet van toepassing zijn, en het geen klassieke orale toediening (met inslikken) betreft. Bij gingivale toediening wordt een lokaal effect beoogd door toediening op het tandvlees.
- Klik op ‘Meld ongewenste effecten’ in de navigatiebalk van de homepagina (rubriek Contact).
- Klik hier voor de elektronische fiche of PDF voor het melden van vermoede ongewenste effecten.
- Klik hier voor een lijst met geneesmiddelen aangeduid met in het Gecommentarieerd Geneesmiddelenrepertorium. Deze geneesmiddelen zijn onderworpen aan aanvullende monitoring en het melden van ongewenste effecten aan het Belgisch Centrum voor Geneesmiddelenbewaking wordt aangemoedigd. Met dit symbool wordt de aandacht gevestigd op de specialiteiten met een nieuw actief bestanddeel, op de nieuwe biologische geneesmiddelen, op de geneesmiddelen vergund onder bepaalde voorwaarden of in uitzonderlijke omstandigheden, en op de geneesmiddelen waarvoor veiligheidsstudies zijn geëist bij de fabrikant. Het Centrum voor Geneesmiddelenbewaking volgt deze middelen van nabij; bij vermoede ongewenste effecten van deze middelen is rapporteren erg belangrijk, zelfs bij twijfel over een causaal verband [zie Folia juli 2013]. In principe behoudt een specialiteit gedurende 5 jaar het symbool, maar de periode kan verlengd worden. Het symbool staat in de SKP en de bijsluiter voor het publiek van de betrokken specialiteiten. Een maandelijks bijgewerkte lijst van geneesmiddelen waarvoor het symbool wordt getoond, is te vinden op de website van het FAGG: www.fagg.be.
Een aantal geneesmiddelen kan niet alleen op voorschrift, maar ook mits een “schriftelijke aanvraag van de patiënt” bekomen worden; indien van toepassing wordt dit bij de specialiteit vermeld door middel van het teken “(R/)”.
De toedieningswegen en farmaceutische vormen worden vermeld op basis van gegevens uit de Samenvatting van de Kenmerken van het Product (SKP). Er wordt gebruik gemaakt van de standaardtermen en afgeleiden uit de “European Directory for the Quality of Medicines & Healthcare” (EDQM). De standaardtermen en hun definities kunnen geraadpleegd worden via deze link.
U vindt onze mobiele app van het Repertorium in de Google Play Store (Android) en de Apple Store (iOs) door te zoeken op de term “BCFI”.
De methodologie vindt u hier terug, of onder het menu Over ons > Onze missie > Onze methodologie.
In dit document bespreken we de volgende vragen:
- Wie schrijft de publicaties van het BCFI?
- Hoe wordt de literatuur onderzocht?
- Hoe wordt de evidentie beoordeeld?
- Hoe worden de publicaties nagelezen en bijgewerkt?
-
- In het Repertorium worden enkel middelen opgenomen die als geneesmiddel vergund (“geregistreerd”) zijn
- In de apotheek zijn ook producten beschikbaar die niet als geneesmiddel zijn vergund, zoals voedingssupplementen en cosmetische producten die er soms hetzelfde uitzien als geneesmiddelen; deze producten worden niet vermeld in dit Repertorium.
- Geneesmiddelen voor hospitaal gebruik (aangeduid met H.G.)
- In de publieke omgeving van de website wordt enkel de kleinste gecommercialiseerde verpakking opgenomen. Grotere verpakkingen van H.G. specialiteiten kan u binnenkort terugvinden in de ziekenhuisomgevingen (ambulant, hospitaal) van de website (in ontwikkeling).
- volgende ziekenhuisgeneesmiddelen worden nog niet in het Repertorium opgenomen:
- radiofarmaceutische specialiteiten
- parenterale nutritie
- bepaalde gassen
- Magistrale bereidingen worden in het Repertorium enkel vermeld wanneer geen adequate specialiteit beschikbaar is. Het Therapeutisch Magistraal Formularium (TMF), uitgegeven door het FAGG, bevat magistrale bereidingen gevalideerd naar bereiding en stabiliteit, en wordt zoveel mogelijk als bron genomen.
- Het geneesmiddel is recent op de markt gekomen maar werd niet of laattijdig door de firma aangekondigd bij het FAGG.
-
- In de publieke omgeving van de website wordt enkel de kleinste gecommercialiseerde verpakking opgenomen. Grotere verpakkingen van H.G. specialiteiten kan u binnenkort terugvinden in de ziekenhuisomgevingen (ambulant, hospitaal) van de website (in ontwikkeling).
- volgende ziekenhuisgeneesmiddelen worden nog niet in het Repertorium opgenomen:
- radiofarmaceutische specialiteiten
- parenterale nutritie
- bepaalde gassen