Op het ogenblik dat een geneesmiddel wordt gecommercialiseerd is zijn risicoprofiel meestal nog onvoldoende bekend. Het melden van vermoede ongewenste effecten aan een geneesmiddelenbewakingscentrum is één van de manieren om in een vroeg stadium signalen van ongewenste effecten te detecteren [zie ook Inl.6.2.1. in het Repertorium]. In België kunnen ongewenste effecten gemeld worden aan het Centrum voor Geneesmiddelenbewaking van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (fagg). Dit kan gebeuren, ofwel online via de website (DocCheck gebruikersnaam en paswoord vereist), ofwel door middel van een papieren “gele fiche”.
Er werden met het Gecommentarieerd Geneesmiddelenrepertorium 2016 geen “gele fiches” meegestuurd. Op www.bcfi.be is een link naar de website www.gelefiche.be en naar de pdf-versie van de “gele fiche” beschikbaar:
-
bij elk artikel in de Folia van het Centrum voor Geneesmiddelenbewaking vanaf 2016: bv. www.bcfi.be/nl/articles/2591?folia=2583 (symbool );
-
onder “Downloads” op de navigatiebalk bovenaan op de startpagina > “Melden van vermoede ongewenste effecten” (symbool ).
Gele fiches kunnen ook op aanvraag verkregen worden bij het fagg (via het e-mailadres adversedrugreactions@fagg-afmps.be); de pdf van de gele fiche is ook beschikbaar via de fagg-website: www.afmps.be/nl/notification_effets/humane_geneesmiddelenbewaking/melding_gezondheidszorgbeoefenaars