Het Europees Geneesmiddelenbureau (European Medicines Agency, EMA) heeft een positief advies gegeven voor een nieuw geneesmiddel op basis van liraglutide (Saxenda®), voorgesteld voor de aanpak van obesitas en overgewicht; dit geneesmiddel is nog niet geregistreerd (de Europese Commissie moet de finale goedkeuring nog geven) of gecommercialiseerd in België. Het geneesmiddel kreeg de laatste week ook aandacht in de lekenpers.
Liraglutide is een GLP-1 (glucagon-like peptide-1)-analoog die reeds gecommercialiseerd is (onder de specialiteitsnaam Victoza®) voor de behandeling van type 2-diabetes. De twee specialiteiten worden toegediend in één subcutane injectie per dag, maar de aanbevolen dosis van Saxenda® (3 mg per dag) is hoger dan deze van Victoza® (0,6 à 1,8 mg per dag). Saxenda® wordt voorgesteld, als aanvulling aan dieetmaatregelen en fysieke activiteit, bij volwassenen met BMI ≥ 30 kg/m2, of met BMI ≥ 27kg/m2 geassocieerd aan andere risicofactoren zoals type 2-diabetes, arteriële hypertensie, hypercholesterolemie of obstructieve slaapapneu. In de klinische studies was de vermindering van het lichaamsgewicht na één jaar iets meer uitgesproken met liraglutide dan met placebo (verschil van ongeveer 4%); de langetermijneffecten van liraglutide zijn niet bekend en, zoals met de andere geneesmiddelen gebruikt bij obesitas, is gewichtstoename te vrezen bij stoppen van de behandeling. De ongewenste effecten van liraglutide zijn voornamelijk gastro-intestinale last, vooral nausea; ernstiger ongewenste effecten zoals acute pancreatitis en schildklierstoornissen werden eveneens gerapporteerd. Zoals voor de andere geneesmiddelen tegen obesitas zijn er geen gegevens beschikbaar over een gunstig langetermijneffect op de mortaliteit en morbiditeit. De plaats van liraglutide bij de aanpak van obesitas lijkt dan ook beperkt.
Meer informatie via www.ema.europa.eu/docs/en_GB/document_library/Press_release/2015/01/WC500180857.pdfwww.fda.gov/NewsEvents/Newsroom/PressAnnouncements/ucm427913.htm