De directe antivirale middelen (DAA’s) tegen hepatitis C glecaprevir + pibrentasvir (Maviret®) en sofosbuvir + velpatasvir + voxilaprevir (Vosevi®) werden 5 jaar geleden gecommercialiseerd voor de behandeling van chronische hepatitis C.  We schreven in april 2023 een artikel over de stand van zaken van 10 jaar na de commercialisatie van de eerste DAA’s tegen hepatitis C (zie Folia april 2023). In dat artikel concludeerden we dat :
– Combinaties van DAA’s in meer dan 90% van de gevallen effectief zijn in het bereiken van een sustained virological response (SVR), wat betekent dat het virus 12 of 24 weken na de behandeling niet meer in het bloed aanwezig is.
– Observationele studies tonen aan dat er een vermindering is van cirrose, leverkanker en sterfte.
– Wat betreft de veiligheid zijn er echter te weinig grootschalige, langdurige observationele studies die de veiligheid van DAA’s op lange termijn hebben onderzocht om hier definitieve uitspraken over te doen.
Sinds het artikel vonden we geen nieuwe gegevens over veiligheid en werkzaamheid in onze bronnen.
Conclusie van het BCFI, 5 jaar na commercialisering:

glecaprevir + pibrentasvir (Maviret®) en sofosbuvir + velpatasvir + voxilaprevir (Vosevi®) behoren tot de groep van de direct antivirale middelen tegen hepatitis C die zeer doeltreffend zijn in het klaren van het hepatitis C virus. Ze hebben mogelijk ook een positief effect op de incidentie van cirrose, leverkanker en sterfte.