De nieuwe editie van het Gecommentarieerd Geneesmiddelenrepertorium (2011) wordt momenteel gedrukt en zal verspreid worden in de maand mei. De gedrukte versie bevat de specialiteiten beschikbaar in België op 1 januari 2011. De elektronische versie van het Repertorium op onze website (www.bcfi.be) zal vanaf april overeenkomen met het gedrukte Repertorium 2011, maar de website wordt maandelijks geüpdated wat betreft de beschikbare specialiteiten.
– Zoals elk jaar werden alle inleidende teksten van de verschillende hoofdstukken bijgewerkt, mede dankzij de hulp van talrijke experten. Deze inleidende teksten hebben tot doel de geneesmiddelen te situeren, met de voor- en nadelen. Ze geven de state of the art weer op farmacotherapeutisch vlak, zonder in te gaan op alle mogelijke details.
– Dit jaar is de indeling van de hoofdstukken ook grondig gewijzigd. De editie 2011 van het Repertorium telt nu 20 hoofdstukken (zie verder). De bedoeling is de indeling nauwer te laten aansluiten bij de praktijk en dus waar mogelijk de geneesmiddelen die gebruikt worden binnen dezelfde problematiek te groeperen. Zo zijn er nu hoofdstukken “Gynaeco-obstetrie”, “Osteo-articulaire aandoeningen”, “Neus-keel-oren” en ”Dermatologie”. Osteoporose, verslaving en andere onderwerpen uit het hoofdstuk “Diverse geneesmiddelen” werden in de thematische subhoofdstukken opgenomen.
– Bij de actieve bestanddelen ter hoogte van de specialiteiten wordt opnieuw vermeld of het gaat om een zout of een ester of een ander derivaat. Er is nu wel bijkomende informatie: wanneer de sterkte van het geneesmiddel berekend is op de volledige molecule (zout, ester of ander derivaat), volgt dit bijgevoegd deel na een komma, bv. “morfine, sulfaat”. Wanneer de sterkte van het geneesmiddel berekend is op het actieve deel van de molecule alleen, wordt in het Repertorium het bijgevoegde deel tussen haakjes getoond, bv. “naloxon (hydrochloride)”.
– Ook de Inleiding waarin farmacotherapeutische en administratieve informatie aan bod komen werd grondig gewijzigd. Meer in het bijzonder werden de interacties ter hoogte van het CYP-iso-enzymsysteem volledig herbekeken. Dat dit een monnikenwerk is, wordt goed geïllustreerd door volgende tekst uit de Inleiding:
“De keuze om een bepaalde inductor of inhibitor in de tabel te vermelden, is niet gemakkelijk. Inderdaad ontbreekt dikwijls de evidentie voor de klinische relevantie van de interactie. Opvallend is daarbij de discrepantie tussen de verschillende gezaghebbende bronnen die wij raadplegen: Stockley’s Drug Interactions, The Top 100 Drug Interactions, Commentaren Medicatiebewaking en de website van Flockhart. We hebben als regel genomen in de tabel alleen inhibitoren en inductoren op te nemen die minstens in twee van deze bronnen worden geciteerd. We hebben wel een uitzondering gemaakt voor nieuwere geneesmiddelen waarvoor de informatie nog onvolledig is, en die dikwijls nog niet in de standaardwerken is opgenomen.” Ook een alfabetische tabel die de verschillende substraten, inhibitoren en inductoren weergeeft, werd toegevoegd.
– Opmerkingen of suggesties in verband met het Repertorium kunnen steeds gestuurd worden naar het redactioneel correspondentieadres: B.C.F.I., p.a. Campus Heymans, Blok B, 1ste verdieping, De Pintelaan 185, 9000 Gent. E-mail: redactie@bcfi.be (opmerkingen in verband met de inhoud) of specialiteiten@bcfi.be (opmerkingen in verband met de specialiteiten)
Indeling van de hoofdstukken in het Repertorium editie 2011
- Cardiovasculair stelsel
- Bloed en stolling
- Gastro-intestinaal stelsel
- Ademhalingsstelsel
- Hormonaal stelsel
- Gynaeco-obstetrie
- Urogenitaal stelsel
- Pijn en koorts
- Osteo-articulaire aandoeningen
- Zenuwstelsel
- Infecties
- Immuniteit
- Antitumorale middelen
- Mineralen, vitaminen en tonica
- Dermatologie
- Oftalmologie
- Neus-Keel-Oren
- Anesthesie
- Diagnostica
- Diverse geneesmiddelen
Hoe een exemplaar van het Repertorium editie 2011 verkrijgen?
– Personen die de publicaties van het B.C.F.I. op regelmatige basis ontvangen, zullen in de loop van de maand mei automatisch een exemplaar van het Repertorium ontvangen.
– Personen die onze publicaties niet ontvangen en die werkzaam zijn in de gezondheidssector, kunnen een exemplaar van het Repertorium aanvragen via het administratief correspondentieadres*.
– De universiteiten, de hogescholen, een aantal scholen van het secundair onderwijs en de ziekenhuizen die de laatste jaren interesse getoond hebben voor het Repertorium, werden enkele weken geleden aangeschreven om het gewenste aantal exemplaren te preciseren.
– De rust- en verzorgingstehuizen, en andere instellingen actief in de gezondheidssector die Repertoria wensen, kunnen deze zoals elk jaar aanvragen via het correspondentieadres*. Maximaal 4 exemplaren zullen met de post verzonden worden; een bestelling van meer dan 4 exemplaren moet, na afspraak, afgehaald worden op het administratief correspondentie-adres*.
* Correspondentieadres: B.C.F.I., p.a. Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG), Eurostation, blok II, 8ste verdieping, Victor Hortaplein 40, bus 40, 1060 Brussel. E-mail: administratie@bcfi.be