Een studie van Belgische onderzoekers (Amant F, Van Calsteren K et al.) verscheen op 10 februari als early online artikel op de website van The Lancet Oncology, en kreeg veel aandacht in de media.

Het gaat om een observationele studie van de langetermijneffecten van blootstelling in utero aan chemotherapie: “Long-term cognitive and cardiac outcomes after prenatal exposure to chemotherapy in children aged 18 months or older: an observational study” [doi:10.1016/S1470-2045(11)70363-1, abstract vrij te raadplegen via www.thelancet.com/journals/lanonc/onlinefirst; bijbehorend editoriaal: doi:10.1016/S1470-2045(11)70408-9].

In de studie werden 70 kinderen die in utero tijdens het 2de en/of 3de zwangerschapstrimester (niet in het 1ste trimester) waren blootgesteld aan chemotherapie (meest frequent anthracyclines omwille van borstkanker), gevolgd gedurende een periode van 22,3 maanden (mediaanwaarde) met een range van 16,8 tot 211 maanden. De resultaten zijn bemoedigend: de resultaten i.v.m. de cognitieve functies en de cardiale uitkomsten lagen bij de meeste kinderen binnen de normaalwaarden; enkele parameters zoals hartfrequentie en ejectiefractie vertoonden wel lichte afwijkingen bij de kinderen blootgesteld aan de anthracyclines. De scores i.v.m. de neurocognitieve ontwikkeling waren lager bij prematuur geboren kinderen; dit was te verwachten maar het is niet uit te sluiten dat chemotherapie dit effect nog heeft versterkt.

Vanzelfsprekend dient rekening te worden gehouden met de beperkingen van de studie, o.a. het ontbreken van een controlegroep die dezelfde testen ondergaat, de korte follow-up-periode en het beperkt aantal kinderen. De onderzoekers zetten daarom hun studie voort, met includeren van nieuwe kinderen en van een controlegroep.