Het initiatief Goed Gebruik van Geneesmiddelen (GGG) COPD
Doel
Het doel van dit initiatief naar COPD-patiënten is het verbeteren van het gebruik van de inhalatoren (inhalatietechniek), van de therapietrouw en van de kennis van de patiënt over zijn/haar ziekte en behandeling. Het uiteindelijke doel is om zo het aantal hospitalisaties door acute exacerbaties te verminderen.
Doelpubliek en voorwaarden
Het GGG COPD kan worden opgestart op initiatief van de apotheker, op vraag van de patiënt of op voorschrift van de arts.
Om in aanmerking te komen voor de begeleidingsgesprekken moeten de patiënten voldoen aan volgende criteria:
-
Thuiswonende patiënten met COPD
-
En 50 jaar of ouder zijn (als het GGG COPD wordt voorgeschreven door de arts, moet geen rekening worden gehouden met dit criterium);
-
En behandeld worden (minstens 1 aflevering in de laatste 12 maanden)
-
met een terugbetaalde langwerkende monospecialiteit (LABA of LAMA);
-
of met een terugbetaalde langwerkende combinatie (LABA+LAMA; LABA+IHC; LABA+LAMA+IHC).
-
Het initiatief GGG COPD richt zich voornamelijk op COPD-patiënten die nood hebben aan gepersonaliseerde begeleiding door hun apotheker. Het gaat daarbij vooral om patiënten met gebrekkige therapietrouw, veel last hebben van kortademigheid, roken en/of frequent noodmedicatie gebruiken.
Honorarium
De apotheker ontvangt voor elk begeleidingsgesprek GGG COPD een vergoeding van het RIZIV. De dienstverlening wordt volledig terugbetaald, en is dus gratis voor de patiënt.
Hoe verloopt het GGG COPD?
Het GGG COPD bestaat – zoals het GGG Astma – uit twee begeleidingsgesprekken, uitgevoerd door de apotheker. De patiënt heeft recht op twee begeleidingsgesprekken per kalenderjaar.
-
Informatiegesprek:
-
Ter voorbereiding van het informatiegesprek verzamelt de apotheker de gegevens van het Gedeeld Farmaceutisch Dossier (GFD) van de patiënt. Dit laat hem/haar toe de ernst van de COPD (op basis van de behandeling), de therapietrouw en de vaccinatiestatus te evalueren.
De vaccinaties aanbevolen door de HGR bij COPD-patiënten zijn:- Vaccinatie tegen influenza (zie Repertorium 12.1.1.5.)
- Vaccinatie tegen pneumokokken (zie Repertorium 12.1.2.6.) (terugbetaling enkel voor PCV20 bij personen ≥ 65 jaar uit risicogroepen)
- Vaccinatie tegen COVID-19 (zie Repertorium 12.1.1.16.)
-
De apotheker vraagt vooraf aan de patiënt om zijn/haar inhalator(en) mee te brengen.
-
Tijdens het informatiegesprek gaat de apotheker het goed gebruik van de inhalator(en) na (bv. de kracht van de inademing voor de poederinhalatoren, coördinatie voor dosisaërosolen). Ook wordt informatie verzameld over de kennis van de patiënt over zijn ziekte en behandeling, en over zijn/haar ervaringen, twijfels en verwachtingen erover.
-
De apotheker motiveert de patiënt ook tot een gezonde levensstijl en geeft levensstijl- en dieetadviezen.
-
Na het gesprek documenteert de apotheker de eventuele aandachtspunten en de voorgestelde actiepunten. De apotheker gebruikt daarvoor ofwel de daarvoor bestemde template ofwel de apotheek software. In de loop van het jaar zal een e-form beschikbaar zijn voor de apothekers.
-
De arts die de feed-back van het informatiegesprek ontvangt, zal samen met de apotheker beslissen (zie verder) welke problemen prioritair moeten worden aangepakt, hoe ze moeten worden aangepakt en wie dit aan de patiënt communiceert.
-
-
Opvolggesprek: de aandachtspunten en actiepunten van het eerste gesprek worden besproken.
Belang van een multidisciplinaire aanpak
Apothekers kunnen de huisartsen in de omgeving al op de hoogte brengen van het bestaan van het nieuwe initiatief GGG COPD. Zo kan nu reeds worden afgesproken hoe de apotheker en de arts hierover zullen communiceren en samenwerken.
Als het GGG COPD is voorgeschreven door de arts, moet de voorschrijver op de hoogte worden gesteld van de resultaten. Als het GGG COPD is gestart op verzoek van de patiënt of op initiatief van de apotheker, kan het resultaat van het GGG COPD aan de arts worden meegedeeld, mits de patiënt hiermee instemt.
Commentaar van het BCFI
Het BCFI is van oordeel dat het initiatief ‘GGG COPD’ een nieuwe stap is in een beter geneesmiddelengebruik door de COPD-patiënt, met een betere therapietrouw. Een goede samenwerking tussen arts en apotheker is essentieel om dit project te doen slagen.
Bronnen
-
APB, GGG COPD – Stap voor stap, geraadpleegd op 14/10/24.