Op 12 september is de herfstcampagne gestart voor een tweede boostervaccinatie tegen COVID-19. De bivalente vaccins gericht tegen het originele virus + Omicron BA.1 worden gebruikt : Comirnaty Original/Omicron BA.1® (Pfizer) en Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1® (Moderna) . We verwijzen naar ons Goed om te weten-bericht van 12/09/22 voor een korte bespreking van deze bivalente vaccins.
[Nota. Een tweede bivalent vaccin, gericht tegen het originele + Omicron BA.4/5, is recent vergund op Europees niveau (EMA, 12/09/22): COVID-19 vaccine Comirnaty Original/Omicron BA.4-5® (Pfizer). Dit vaccin is op dit ogenblik niet beschikbaar in België (communicatie met FAGG, situatie op 19/09/22).]
De tweede booster is in eerste instantie gericht op een aantal risicogroepen.
De Hoge Gezondheidsraad beveelt in haar advies van juli 2022 (Advies 9724, 06/07/22) een tweede booster prioritair aan voor:
-
personen met verhoogd risico van ernstige ziekte of overlijden door COVID-19: personen ≥ 65 jaar, personen die in een instelling verblijven, personen met immuundepressie, personen met comorbiditeit (bv. chronische long en hartziekten, diabetes), zwangere vrouwen,
-
voor alle personen werkzaam in de zorgsector,
-
voor personen die onder hetzelfde dak wonen als een persoon beschreven in punt 1 (cocoonvaccinatie).
De HGR beveelt een interval aan van minimum 3 maanden en idealiter van 6 maanden tussen de eerste booster en de tweede booster.
Naar aanleiding van vragen bij het BCFI, geven we hier praktische informatie en nuttige links over de herfstcampagne voor de tweede booster.
-
Vlaanderen
-
De boostervaccinaties gebeuren allemaal in de vaccinatiecentra.
-
Doelgroepen. Prioritair personen ≥ 65 jaar, bewoners van woonzorgcentra, personen met een immuunstoornis (vanaf leeftijd 12 jaar) en het zorgpersoneel (met inbegrip van minderjarige stagairs in de zorg). Vervolgens alle personen van 18 tot 59, in dalende leeftijd. Binnen deze groep van 18-59-jarigen beveelt het Agentschap Zorg en Gezondheid vaccinatie sterk aan bij zwangere vrouwen, huisgenoten van kwetsbare groepen en personen met risicofactoren zoals obesitas en andere onderliggende aandoeningen.
-
Meer informatie via laatjevaccineren.be (COVID-19).
-
-
Brussel en Wallonië
-
De boostervaccinaties kunnen gebeuren in een vaccinatiecentrum, in bepaalde “maison médicales” / “centres médicales”, in huisartspraktijken die hiervoor geopteerd hebben en in bepaalde apotheken: zie coronavirus.brussels (où se faire vacciner à Bruxelles) (Brussel) of jemevaccine.be (lieux et horaires de vaccination) (Wallonië) om te weten waar vaccinatie kan gebeuren. Onder toezicht van een arts kunnen ook verpleegkundigen vaccineren, evenals vroedkundigen die gediplomeerd zijn vóór 01/10/2018.
-
Apothekers kunnen enkel vaccineren onder bepaalde voorwaarden, o.a. na volgen van een opleiding (vaccinatie en reanimatie) en na goedkeuring door de regionale gezondheidsinstantie AVIQ.
-
Doelgroepen. Prioritair personen ≥ 65 jaar, bewoners van woonzorgcentra, zorgpersoneel en personen vanaf 18 jaar met immuundepressie. Ook zwangere vrouwen worden sterk aangemoedigd voor een boostervaccinatie. Vervolgens personen van 50 tot en met 64 jaar, in dalende leeftijd. Personen van 18 tot 49 jaar ontvangen geen uitnodiging, maar kunnen zich op eigen initiatief inschrijven voor vaccinatie via het QVAX-systeem. Binnen de groep van 18-64-jarigen worden met name personen met risicofactoren zoals obesitas en andere onderliggende aandoeningen aangemoedigd om zich te laten vaccineren.
-
Meer informatie via :
-