In Frankrijk is beslist om de anti-Alzheimergeneesmiddelen niet langer terug te betalen, dit vanaf 1 augustus 2018.1 Het gaat om de specialiteiten op basis van de cholinesterase-inhibitoren donepezil, galantamine en rivastigmine, alsook om de specialiteiten op basis van memantine. Deze maatregel is een direct gevolg van een publicatie van de Franse Haute Autorité de Santé 2 (HAS) over de aanpak van patiënten met neurocognitieve stoornissen ten gevolge van Alzheimer-dementie of een verwante aandoening: daarin wordt omwille van de negatieve risico-batenverhouding geen plaats meer toegekend aan de anti-Alzheimermiddelen.

In België worden de specialiteiten op basis van de cholinesterase-inhibitoren en van memantine terugbetaald onder bepaalde voorwaarden (hoofdstuk IV, a priori). Reeds jaren wordt in de publicaties van het BCFI slechts een zeer beperkte plaats toegekend aan de anti-Alzheimermiddelen.

  • Uit de kernboodschappen van de Transparantiefiche “Dementie”: “Voor de cholinesterase-inhibitoren en voor memantine werd een beperkte, tijdelijke winst op de cognitieve functies vastgesteld bij een klein deel van de patiënten: welke patiënten zullen reageren is onvoorspelbaar. De winst moet afgewogen worden tegen de potentieel ernstige ongewenste effecten”.

  • Uit het Repertorium, hoofdstuk 10.11. Anti-Alzheimermiddelen: “De plaats van deze middelen bij ziekte van Alzheimer is beperkt, gezien hun effect bescheiden is en zij nogal veel ongewenste effecten hebben.” en “Het is niet duidelijk in hoeverre de anti-Alzheimermiddelen de levenskwaliteit van de patiënt en zijn omgeving verbeteren; evenmin is aangetoond dat deze geneesmiddelen de nood voor opname in een gespecialiseerde instelling kunnen uitstellen.

Specifieke bronnen

1 https://www.vidal.fr/actualites/22723/aricept_ebixa_exelon_et_reminyl_agnes_buzyn_annonce_leur_deremboursement_premieres_reactions/; https://www.legifrance.gouv.fr/jo_pdf.do?cidTexte=JORFTEXT000036970192
2 https://www.has-sante.fr/portail/jcms/c_2851144/fr/patients-presentant-un-trouble-neurocognitif-associe-a-la-maladie-d-alzheimer-ou-a-une-maladie-apparentee