De editie 2014 van het Gecommentarieerd Geneesmiddelenrepertorium wordt binnenkort verspreid. Deze gedrukte versie bevat de specialiteiten gecommercialiseerd in België op 1 januari 2014. In de elektronische versie van het Repertorium op onze website (www.bcfi.be) zijn de inleidende teksten reeds aangepast aan de gedrukte versie 2014; de specialiteiten op de website worden maandelijks geüpdatet. Een pdf-versie van het Repertorium editie 2014 is beschikbaar via www.bcfi.be> Download > GGR-Archief.

–      Zoals elk jaar werden deinleidende teksten van de verschillende hoofdstukken geüpdatet, mede dankzij de hulp van talrijke experten. Met deze inleidende teksten wordt getracht de geneesmiddelen te situeren, met hun voor- en nadelen. Ze geven de state of the art op farmacotherapeutisch vlak, zonder in te gaan op alle mogelijke details. Voor informatie rond ongewenste effecten en interacties (zie verder) en rond het gebruik tijdens de zwangerschap en de periode van borstvoeding is het selecteren van de klinisch relevante informatie niet altijd gemakkelijk, temeer daar de gezaghebbende bronnen daarover niet altijd unaniem zijn. Meer uitleg over de motivatie en de inhoud van de rubrieken in de verschillende hoofdstukken vindt u in de Inleiding (zie Inl.2).

–        De informatie in het Repertorium is uitgebreid, en we trachten elk jaar de leesbaarheid te verbeteren, o.a. door duidelijker structurering. Er werd dit jaar bijvoorbeeld ook getracht de kruisverwijzingen tussen de verschillende hoofdstukken van het Repertorium te verbeteren. Het gericht zoeken en vinden van informatie in het Repertorium zal voor de redactie de komende jaren zeker een aandachtspunt blijven.

–        In verband met de interacties werden opnieuw een aantal zaken herzien. Deze herzieningen zijn een poging om de aandacht te vestigen op de klinisch meest belangrijke interacties. Dit is geen gemakkelijke taak en zal ook de komende jaren een aandachtspunt van de redactie blijven.

·       Zoals elk jaar zijn de CYP- en P-gp-interactietabellen geüpdatet volgens onze geijkte methodologie beschreven in Inl.2. en Inl.6.3. In onze tabellen zijn de substraten met een nauwe therapeutisch-toxische marge (o.a. de antiaritmica, de anti-epileptica, de immuunsuppressiva) nu ook vet gedrukt aangezien interacties met dergelijke middelen gevaarlijke situaties kunnen uitlokken.

·       De tabel van de interacties met de vitamine K-antagonisten (tabel 2a) werd herzien, en enkel de interacties waarvoor goede argumenten bestaan voor klinische relevantie, werden behouden. Als bron werd het standaardwerk Stockley’s Drug Interactions gebruikt. De farmacodynamische interacties gelden voor alle vitamine K-antagonisten. Voor de farmacokinetische interacties is de meeste informatie beschikbaar voor warfarine, maar deze interacties moeten in de meeste gevallen ook overwogen worden voor acenocoumarol en voor fenprocoumon.

·       De farmacodynamische interacties in de rubrieken “Interacties” werden herzien, opnieuw met als bron Stockley’s Drug Interactions.

Inhoudelijke opmerkingen of suggesties in verband met het Repertorium kunnen steeds gestuurd worden naar redactie@bcfi.be. Opmerkingen in verband met de specialiteiten kunnen gestuurd worden naar specialiteiten@bcfi.be. Opmerkingen kunnen ook per post gestuurd worden naar BCFI, p/a Campus Heymans, Blok B, 1ste verdieping, De Pintelaan 185, 9000 Gent.

 

Hoe een exemplaar van het Repertorium editie 2014 verkrijgen?

• Personen die de publicaties van het BCFI op regelmatige basis ontvangen, zullen in de loop van de maand april of mei automatisch een exemplaar van het Repertorium toegestuurd krijgen.

• Personen die onze publicaties niet ontvangen en die werkzaam zijn in de gezondheidssector, kunnen een exemplaar van het Repertorium aanvragen via het e-mailadres administratie@bcfi.be

• Universiteiten, hogescholen, scholen van het secundair onderwijs, ziekenhuizen en woon- en zorgcentra die de laatste jaren interesse getoond hebben voor het Repertorium, werden aangeschreven om het gewenste aantal exemplaren te preciseren.

• Andere instellingen in de gezondheidssector die Repertoria wensen, kunnen een aanvraag doen via het e-mailadres administratie@bcfi.be

• Maximum 4 exemplaren zullen met de post verzonden worden; bestellingen van meer dan 4 exemplaren moeten na afspraak (via administratie@bcfi.be) afgehaald worden op volgend adres: BCFI, p.a. Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG), Eurostation, blok II, 8ste verdieping, Victor Hortaplein 40, bus 40, 1060 Brussel.

• Voor studenten en stagiaires geneeskunde, apotheek, tandheelkunde, verpleegkunde en vroedkunde gebeurt de verdeling via de verantwoordelijke afdeling van hun faculteit of school (er worden geen afzonderlijke exemplaren naar studenten of stagiaires opgestuurd).