De jaarlijkse update van het Gecommentarieerd Geneesmiddelenrepertorium verloopt gespreid over het hele jaar. Een eerste reeks hoofdstukken werd in januari reeds afgewerkt en online geplaatst. Een tweede reeks hoofdstukken is op dit moment afgewerkt en online geplaatst: Ademhalingsstelsel, Hormonaal stelsel, Osteo-articulaire aandoeningen, Infecties, Antitumorale middelen, Oftalmologie, Anesthesie. In juni 2024 zullen de laatste hoofdstukken volgen.
De inleidende teksten van deze hoofdstukken werden, zoals elk jaar, geüpdatet, mede dankzij de hulp van talrijke experten. Meer uitleg over de inhoud en de gevolgde methodologie voor de rubrieken van de verschillende hoofdstukken is te vinden in de Inleiding van het Repertorium (zie Inl.2. Handleiding bij het Repertorium).
De belangrijkste nieuwigheden in deze hoofdstukken worden hieronder vermeld.
-
De rubriek “Zwangerschap en borstvoeding”
-
We begonnen vorig jaar met het doorvoeren van grondige aanpassingen in de zwangerschapsrubriek. Dit jaar werden deze wijzigingen ook doorgevoerd in de hoofdstukken Infecties en Oftalmologie. In de komende jaren zal deze rubriek ook in de andere hoofdstukken op deze manier herwerkt worden.
-
De onderliggende methodologie en gebruikte bronnen bleven ongewijzigd (zie Inl 2.1.5.).
-
Tot nu toe werd deze rubriek enkel aangemaakt als er duidelijke aanwijzingen waren voor gevaren bij de mens. Nu plaatsen we een rubriek “Zwangerschap” bij alle geneesmiddelen. Bij afwezigheid van duidelijke aanwijzingen van gevaar bij de mens, wordt nu onderscheid gemaakt tussen geneesmiddelen die als veilig voor gebruik tijdens de zwangerschap beschouwd worden en geneesmiddelen waarvan de veiligheid tijdens de zwangerschap (bij gebrek aan gegevens) niet beoordeelbaar is.
-
-
Ademhalingsstelsel
-
-
Plaatsbepaling astma:
-
Deze rubriek werd aangevuld met een voorbeeld van step-down-schema bij goed gecontroleerd astma.
-
-
Plaatsbepaling COPD:
-
De plaats van combinatietherapieën werd verduidelijkt.
-
Er werd een boodschap toegevoegd over de plaatsbepaling van opioïden in palliatieve situaties.
-
-
-
4.1.7. Leukotrieenreceptorantagonisten
-
Verduidelijking van de neuropsychiatrische ongewenste effecten van montelukast.
-
-
-
Hormonaal stelsel
-
-
Plaatsbepaling: verduidelijking van de behandelopties bij diabetische nefropathie.
-
-
-
In de rubriek “Bijzondere voorzorgen” werd een boodschap toegevoegd over het risico van longaspiratie tijdens anesthesie.
-
-
5.3.5 Anti-androgenen, 5.3.6 Gonadoreline-analogen en 5.3.7 Gonadoreline-antagonisten
-
Signaal van risico op cognitieve stoornissen bij gebruik van androgen deprivation therapies.
-
-
-
Dit hoofdstuk werd aangepast op basis van het artikel dat we publiceerden in de Folia van februari 2024: “Langdurige behandeling met orale corticosteroïden: hoe complicaties vermijden?”.
-
-
-
Osteo-articulaire aandoeningen
-
-
Hypocalciëmie is een contra-indicatie voor het gebruik van denosumab.
-
Toevoeging van een boodschap in de rubriek “Bijzondere voorzorgen”: patiënten met ernstige nierinsufficiëntie en dialysepatiënten hebben een zeer hoog risico op ernstige hypocalciëmie.
-
-
-
Infecties
-
11.4.6. Middelen tegen cytomegalovirus
-
Dit subhoofdstuk werd uitgebreid door alle specialiteiten samen te voegen die worden toegepast bij de behandeling van CMV-infecties.
-
-
-
Antitumorale middelen
-
Geen fundamentele wijzigingen.
-
-
Oftalmologie
-
-
Toevoeging van rubriek “Interacties”.
-
-
-
Anesthesie
-
-
In verband met de injecteerbare lokale anesthetica: toevoeging aan de rubriek “Bijzondere voorzorgen”: voorzichtig te gebruiken bij patiënten met epilepsie, hartstoornissen of ademhalingsstoornissen.
-
-