Het nut van systematische influenzavaccinatie bij risicogroepen en ouderen kwam recent opnieuw aan bod in de media. Aanleiding was de publicatie in het Geneesmiddelenbulletin van het artikel “Werkzaamheid en effectiviteit van influenzavaccinatie” [Gebu 2011;45:109-17, via https://gebu.artsennet.nl/Archief/Tijdschriftartikel/Werkzaamheid-en-effectiviteit-van-influenzavaccinatie-1.htm, met persbericht (via https://gebu.artsennet.nl/Archief/Tijdschriftartikel/Persbericht-influenzavaccinatie.htm) en ingezonden brief (via https://gebu.artsennet.nl/Archief/Tijdschriftartikel/Ingezonden-brief.htm)].
De conclusie van het artikel in Geneesmiddelenbulletin is dat “er geen valide bewijs is uit gerandomiseerd onderzoek of meta-analysen dat de jaarlijkse influenzavaccinatie bij ouderen en risicopatiënten werkzaam en effectief is”. Tot dezelfde conclusie komen de auteurs van een meta-analyse die recent verscheen in The Lancet Infectious Diseases [early online publicatie op 26/10/11 (www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(11)70295-X/abstract), met editoriaal].
Noch de auteurs van het artikel in Geneesmiddelenbulletin, noch de auteurs van de meta-analyse in The Lancet Infectious Diseases stellen dat de jaarlijkse vaccinatie tegen influenza van de risicogroepen voortaan moet afgeraden worden. Wel wordt opgeroepen tot het verzamelen van gegevens met meer bewijskracht over de doeltreffendheid van influenzavaccinatie, wat moet toelaten de risicogroepen beter te definiëren. Er wordt ook aangegeven dat er nood is aan meer doeltreffende influenzavaccins.
Zeker bij patiënten met onderliggende aandoeningen weegt elke winst van vaccinatie op tegen de mogelijk zeer ernstige risico’s van het doormaken van een influenza-infectie.