Hieronder vindt u een selectie van Folia-artikels en e-learnings die het afgelopen jaar verschenen zijn op de BCFI website en mogelijk relevant zijn voor uw praktijk als tandarts. De artikels zijn ook te raadplegen via de rubriek “Folia tandartsen” op onze website.

U kan zich ook inschrijven om onze klassieke, maandelijkse Folia in uw mailbox te ontvangen, met het laatste nieuws, interessante artikels, wijzigingen in de markt en meer. Wil u zich graag online bijscholen op een interactieve manier? Neem dan een kijkje op ons e-learningplatform Auditorium. De e-learnings zijn gratis beschikbaar na een korte registratie.

Mis nu geen enkele nieuwe update, artikel of e-learning meer, en registreer u hier om op de hoogte te blijven van onze onafhankelijke geneesmiddeleninformatie.

Naar jaarlijkse gewoonte ontving u in mei de gedrukte versie van het Gecommentarieerd Geneesmiddelenrepertorium versie 2020 in uw brievenbus. Vanaf 2021 zal het BCFI dit boekje niet meer automatisch verzenden, maar enkel nog op aanvraag. Wil u toch nog graag een gedrukt exemplaar blijven ontvangen? Of blijft u liever op de hoogte via andere kanalen? Laat het ons weten door volgend formulier in te vullen: www.bcfi.be/nl/rep2021. Het Gecommentarieerd Geneesmiddelenrepertorium blijft uiteraard elektronisch beschikbaar via onze website: www.bcfi.be.
 

Selectie van Folia-artikels en e-learnings voor tandartsen (periode juli tot en met december 2020)

Artikels

  • Vergelijkingen tussen vitamine K-antagonisten en DOAC’s en tussen DOAC’s onderling

    • Op basis van gegevens uit niet-gerandomiseerde studies en van indirecte vergelijkingen, worden regelmatig uitspraken gedaan over de keuze tussen een vitamine K-antagonist en een direct oraal anticoagulans (DOAC). Voor veel patiënten die een nieuwe langdurige anticoagulerende behandeling starten, blijven vitamine K-antagonisten een goede eerste keuze. DOAC’s kunnen een alternatief zijn uit praktische overwegingen of bij behandelingen van kortere duur.

  • Welke antitrombotische behandeling bij patiënten met VKF én acuut coronair syndroom?

    • Het weglaten van acetylsalicylzuur vermindert het bloedingsrisico van de drievoudige antitrombotische behandeling die in theorie geïndiceerd is voor patiënten met voorkamerfibrillatie én acuut coronair syndroom (ACS). Er is echter onvoldoende zekerheid dat dit niet gepaard gaat met een beperkte toename van coronaire ischemische events. Ook het gebruik van DOAC’s in plaats van vitamine K-antagonisten lijkt het bloedingsrisico te verlagen, maar de evidentie uit direct vergelijkende studies is beperkt.

  • Antitrombotische behandeling bij patiënten met VKF én coronaire hartziekte: wat op lange termijn?

    • Op basis van observationele gegevens volstaat volgens de richtlijnen monotherapie met een oraal anticoagulans als antitrombotische behandeling op de lange termijn voor patiënten met voorkamerfibrillatie én coronaire hartziekte. Een eerste grote gerandomiseerde studie in deze indicatie lijkt dit te bevestigen, maar omwille van methodologische beperkingen levert ze slechts in beperkte mate extra onderbouwing voor deze aanbeveling.

  • NSAID’s: nefrotoxiciteit bij gezonde jonge volwassenen

    • Niet-steroïdale anti-inflammatoire middelen (NSAID’s) kunnen ook bij jonge gezonde volwassenen bij hoge dosissen schade aan de nier veroorzaken. Er zou een link zijn met intense fysieke inspanning in een warme omgeving met te weinig vochtinname.

  • Rationeel gebruik van antibiotica bij acute luchtweginfecties in de eerste lijn

    • Volgende onderwerpen komen hier aan bod: BAPCOC-gids 2019 (integraal beschikbaar op de BCFI-website); lefamuline, een recent vergund antibioticum; azithromycine als aanvullende behandeling bij ernstige COPD-exacerbatie?; point-of-care CRP-test bij patiënten met acute exacerbatie van COPD; macroliden en zwangerschap; macroliden en cardiovasculaire sterfte.

Goed om te weten

Recente informatie

Auditorium

Geneesmiddelenbewaking