Bij de publicatie van het rapport over statines in primaire preventie van hart- en vaatziekten1 kondigde het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) reeds een decision support tool aan (zie Folia juni 2019). Deze werd op 23 januari 2020 gelanceerd op www.statines.kce.be. De tool berekent voor patiënten zonder (voorgeschiedenis van) cardiovasculaire aandoeningen op basis van de SCORE-tabel het risico op overlijden door een hartinfarct of CVA in de komende 10 jaar en maakt een inschatting van de mogelijke winst van een behandeling met een statine. Voor meer informatie, zie het persbericht van het KCE.
Het BCFI is van mening dat deze tool een handig hulpmiddel kan zijn bij de shared decision making, die nationaal en internationaal wordt aanbevolen bij de beslissing over het al dan niet opstarten van een statinebehandeling in primaire preventie, en onderschrijft daarom mee deze tool. Bij shared decision making beslissen arts en patiënt samen om al dan niet een behandeling met een statine op te starten na een grondige afweging van de voor- en nadelen van de behandeling (zie Folia juni 2019).
Het BCFI merkt evenwel op dat de tool enkel het effect inschat van een behandeling met statines, maar niet van andere (niet-medicamenteuze) maatregelen zoals rookstop, aanpassing van de voedingsgewoonten of hypertensiebehandeling. Er is nog veel onzekerheid over het exacte effect van sommige maatregelen en vooral over het tijdsverloop ervan (zo is het bijvoorbeeld onduidelijk wanneer een roker die stopt met roken terugvalt op het risiconiveau van een niet-roker). Onderzoek hiernaar viel buiten de doelstellingen van het KCE-rapport en de ontwikkeling van de tool. De tool mag dus niet gebruikt worden om het effect van andere interventies te vergelijken met dat van een statinebehandeling.
Daarenboven is het ook niet mogelijk om met de tool het effect van een statinebehandeling in te schatten bij 65-plussers omdat de SCORE-tabel niet gevalideerd is voor personen ouder dan 65 jaar.
Het BCFI wenst nogmaals te benadrukken dat niet-medicamenteuze maatregelen steeds de eerste stap moeten zijn in de aanpak van het cardiovasculaire risico.
Specifieke bronnen
1 Cordon A, De Meester C, Gerkens S, Roberfroid D, De Laet C. Statins for the primary prevention of cardiovascular events. Health Technology Assessment (HTA) Brussels: Belgian Health Care Knowledge Centre (KCE). 2019. KCE Reports 306. D/2019/10.273/07. Via: https://kce.fgov.be/nl/de-rol-van-statines-bij-de-primaire-preventie-van-hart-en-vaatincidenten