Een lezer stelde aan het BCFI de vraag of op een transdermale pleister (transdermal drug delivery system of TDDS) mag geschreven worden. Dit kan nuttig zijn om de naam van het geneesmiddel, de dosering of de datum van applicatie te verduidelijken. Meestal is het antwoord neen. Men plakt beter een strookje kleefpleister op de huid naast de pleister waarop het nodige kan geschreven worden.
Achtergrondinformatie
Een aantal pleisters zijn transparant of vermelden niet duidelijk de naam van het geneesmiddel, noch de dosis. Het is een veilige reflex om de ontbrekende gegevens zichtbaar te maken, maar men schrijft deze beter niet op de transdermale pleister zelf. Inderdaad, alhoewel er weinig onderzoek is gebeurd, raden de meeste producenten het af. Dit wordt echter niet altijd vermeld in de bijsluiters. In het artikel van Durand C. et al. (2012) stelt men dat het schrijven op een TDDS de gereguleerde vrijstelling van het geneesmiddel en zijn werking kan verstoren1. Het is ook mogelijk dat de inkt in contact komt met het actieve bestanddeel en daarmee interageert.
Voor meer informatie over ongewenste effecten met geneesmiddelenpleisters verwijzen we naar het artikel van de Folia van september 2012.
Bron
Durand C. et al. Practical considerations for optimal transdermal drug delivery. Am J Health-Syst Pharm, Vol 69, 116-124.