Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) heeft in januari 2013 naar alle huisartsen en gynaecologen een brief gestuurd betreffende de orale oestroprogestagene associaties voor anticonceptie van de derde en vierde generatie. Dit gebeurde naar aanleiding van de aandacht in de media voor het risico van veneuze trombose door deze middelen (de brief kan geraadpleegd worden via www.fagg-afmps.be/nl/news/news_coc.jsp). Meerdere artsen stelden zich vragen over het nut om bij het voorschrijven van een orale oestroprogestagene associatie voor anticonceptie, telkens ook de lipidenbalans en de glykemie te bepalen, zoals wordt aanbevolen in de brief. Het FAGG wenst hierover volgende verduidelijking te geven.
Bepaling van de lipidenbalans en de glykemie moet gezien worden in het kader van preventie van cardiovasculaire aandoeningen. Systematische bepaling van de lipidenbalans en de glykemie in het kader van voorschrijven van een orale oestroprogestagene associatie voor anticonceptie is niet nuttig aangezien het cardiovasculaire risico zeer laag is bij de meerderheid van de gebruiksters, d.w.z. vrouwen tussen 20 en 40 jaar. De aanwezigheid van andere risicofactoren zoals familiale hypercholesterolemie, roken, hypertensie of morbide obesitas moet vanzelfsprekend worden nagegaan, en dit kan aanleiding geven tot verder onderzoek. Het is uiteraard de taak van elke voorschrijver om voor elke patiënte na te gaan welke testen eventueel nodig zijn. Bij het voorschrijven van een oraal oestroprogestageen anticonceptivumblijft het, ook in het kader van preventie van veneuze trombo-embolie, vanzelfsprekend wel belangrijk om aandacht te besteden aan de familiale en persoonlijke antecedenten van veneuze trombo-embolie en om rookstop aan te moedigen.
In verband met het risico van veneuze trombo-embolie door oestroprogestagene anticonceptiva verscheen ook reeds een bericht in de rubriek “Goed om te weten” op de website van het BCFI (bericht van 16/01/13) en in de Folia van februari 2013.