Reeds enkele weken bereiken ons vanuit verschillende hoeken meldingen over problemen met de beschikbaarheid van warfarine (Marevan® 5 mg, 25 tabletten). Sommige patiënten konden enkel een verpakking van 60 tabletten bekomen, maar moesten hiervoor dan de volledige prijs betalen (geen terugbetaling).
Navraag leert dat het de bedoeling is de verpakking van 25 tabletten te vervangen door de grotere verpakking van 60 tabletten, maar dat een aantal stappen in het registratieproces voor de grotere verpakking niet volledig zijn doorlopen; ook de terugbetaling is nog niet in orde. Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG ) kan voorlopig niet garanderen dat deze specialiteit voldoet aan de voorwaarden van kwaliteit, veiligheid en doeltreffendheid en ziet zich genoodzaakt de verpakkingen van 60 tabletten terug te roepen tot op het niveau van de apotheken. Dit betekent dat reeds door de apotheker afgeleverde verpakkingen niet naar de apotheek teruggebracht moeten worden, maar dat de apotheker voorlopig geen nieuwe verpakkingen meer mag afleveren (zie bericht op de website van het FAGG). Ondertussen raakt de verpakking van 25 tabletten uitgeput: de firma meldt een “tijdelijke onbeschikbaarheid” sinds 20 oktober en beschikt nog slechts over een kleine noodstock.
Gezien het tijdelijk of vroegtijdig stopzetten van een antistollingsbehandeling zelden aangewezen is, zijn er in geval van onbeschikbaarheid van warfarine 2 opties:
-
Invoer door de apotheker uit het buitenland is mogelijk, maar omslachtig (naast een voorschrift dient ook een artsenverklaring te worden opgesteld) en weinig realistisch op grote schaal, en gaat gepaard met een meerkost voor de patiënt (geen terugbetaling en importkosten ten laste van de patiënt).
-
Overschakelen op een andere anticoagulerende behandeling: een andere vitamine K-antagonist (acenocoumarol (Sintrom®) of fenprocoumon (Marcoumar®)) of een DOAC (apixaban (Eliquis®), dabigatran (Pradaxa®), edoxaban (Lixiana®) of rivaroxaban (Xarelto®)). Zie Folia februari 2019 voor concrete omschakelschema’s.
Het is belangrijk te benadrukken dat DOAC’s gecontra-indiceerd zijn bij patiënten met kunstkleppen; zij moeten een vitamine-K antagonist blijven nemen. Ook patiënten met een voorgeschiedenis van trombose en met antifosfolipidensyndroom blijven best een vitamine K-antagonist gebruiken (zie Folia januari 2020).
Bij overschakelen naar een andere vitamine K-antagonist wordt er best ook rekening gehouden met het feit dat de fabrikant van Marcoumar® onlangs zijn intentie kenbaar heeft gemaakt om het product in juni 2021 van de markt te halen. We hopen echter dat er nog stappen ondernomen zullen worden om te voorkomen dat zo de enige in België beschikbare specialiteit op basis van fenprocoumon van de markt verdwijnt.
Elke aanpassing aan de antistollingsbehandeling (ook indien overgeschakeld wordt naar aan andere specialiteit op basis van warfarine, ingevoerd uit het buitenland) moet gepaard gaan met een nauwe opvolging van de bloedstolling.