: geneesmiddel onder aanvullende monitoring, waarvoor het melden van ongewenste effecten aan het Belgisch Centrum voor Geneesmiddelenbewaking wordt aangemoedigd.

 

Afatinib (Giotrif®; hoofdstuk 13.7.) is, zoals erlotinib en gefitinib, een proteïnekinase-inhibitor ter hoogte van de receptoren voor de epidermale groeifactor (EGFR), die voorgesteld wordt voor de behandeling van bepaalde gevallen van niet-kleincellig longcarcinoom. De voornaamste ongewenste effecten van afatinib zijn diarree, rash, paronychia, stomatitis, oogstoornissen, leverstoornissen, nierinsufficiëntie en interstitiële pneumonie.

Fidaxomicine (Dificlir®; hoofdstuk 11.1.11.5.) is een met de macroliden structureel verwant antibioticum en behoort tot de groep van de macrocyclische antibacteriële middelen. Het heeft een nauw werkingsspectrum en geringe gastro-intestinale resorptie. Fidaxomicine wordt voorgesteld langs orale weg voor de behandeling van diarree door Clostridium difficile. De aanbevolen posologie bedraagt 400 mg per dag in 2 doses. De voornaamste ongewenste effecten van fidaxomicine zijn gastro-intestinale stoornissen, hoofdpijn, vertigo en leukopenie. Fidaxomicine is een substraat van P-gp (zie tabel Id in de Inleiding). Indien antibacteriële behandeling nodig is bij lichte tot matig ernstige diarree door Clostridium difficile, is metronidazol in principe de eerste keuze [zie Folia november 2006]. Bij ernstige vormen van diarree door Clostridium difficile of in geval van tekenen van pseudomembraneuze colitis (koorts, leukocytose, tekenen van colitis op scan of bij endoscopie), is fidaxomicine een mogelijk alternatief voor oraal vancomycine (niet beschikbaar als specialiteit in België). In de klinische studies was fidaxomicine minstens even werkzaam als vancomycine, met minder recidieven bij stoppen van de behandeling, maar er zijn geen gegevens beschikbaar over de werkzaamheid van fidaxomicine bij zeer ernstige vormen van pseudomembraneuze colitis door de hypervirulente stam Clostridium difficile [zie Folia september 2008] of over de werkzaamheid bij patiënten met therapiefalen of mutipele recidieven.1

– Selenium Aguettant® (hoofdstuk 14.1.5.) is een inspuitbare oplossing op basis van selenium, voorgesteld voor de preventie van seleniumtekort in geval van parenterale voeding of bij bewezen ernstig seleniumtekort. De seleniumserumconcentratie dient regelmatig gecontroleerd te worden om overdosering te vermijden.

Simeprevir (Olysio®; hoofdstuk 11.4.4.), een specifieke inhibitor van één van de proteasen van het hepatitis C-virus (HCV), wordt voorgesteld in associatie met andere geneesmiddelen (bv. peginterferon α en ribavirine) voor de behandeling van bepaalde vormen van chronische hepatitis C. Simeprevir maakt deel uit van een reeks nieuwe specifieke antivirale middelen tegen HCV – de meeste nog in de fase van ontwikkeling – waarmee veelbelovende resultaten in termen van werkzaamheid en veiligheid werden gerapporteerd in het kader van klinische studies. De kostprijs van de behandeling is echter zeer hoog (9.000 euro per behandelingsmaand) en terugbetaling door het RIZIV is momenteel niet voorzien (situatie op 10/07/14). Een dergelijke behandeling kan slechts overwogen worden in het kader van een aanpak van hepatitis C door een gespecialiseerd team. De behandeling van hepatitis C zal besproken worden in een volgend nummer van de Folia.

1 La Revue Prescrire 2012 ;32 :894-7 ; Australian Prescriber 2013 ; 36(4)