Traditioneel neemt men aan dat zoutbeperking niet alleen nuttig is bij patiënten met hypertensie of met hartfalen, maar dat het ook in de algemene populatie een gunstig effect zou hebben, met vermindering van de incidentie van hart- en vaatziekten. Het advies van zoutbeperking in de algemene populatie is vooral gebaseerd op epidemiologisch onderzoek en op extrapolatie van de gunstige effecten van zoutbeperking bij patiënten met hypertensie of hartfalen.

 

Belgische onderzoekers publiceerden recent een studie over de invloed van de zoutconsumptie (gemeten via de 24-uurs-zoutexcretie in de urine) op de bloeddruk en de cardiovasculaire morbiditeit en mortaliteit bij mensen zonder antecedenten van hart- en vaatziekten [JAMA 2011;305:1777-85]. Op basis van de resultaten van hun studie trekken zij in hun besluit het nut van zoutbeperking in de algemene populatie in twijfel.

 

Een aantal beperkingen van deze studie (o.a. de relatief jonge leeftijd van de studiecohort) maken dat deze op zich onvoldoende sterk is om het advies van zoutbeperking in de algemene bevolking te wijzigen. Dit is ook het besluit van een editoriaal in The Lancet [2011;377:1626-7] en van een bespreking van de studie op website www.theheart.org/article/1220043.do. Verder onderzoek is noodzakelijk.